Töltsd le az ingyenes ebookot: 9 lépés a jobb alvásért

Kötődés az első 6 évben
Hogyan tudod még jobban kielégíteni gyermeked kötődési igényét a különböző életkorokban?

A kötődés a kisgyermekek számára a legerősebb és legfontosabb igény. 

4 kötődési típust különböztetünk meg, melyek a szorongó-aggodalmaskodó, elutasító-elkerülő, bizalmatlan-elkerülő és a biztonságos (Ainsworth, 1979).

Az első számú gondviselővel való kapcsolat milyensége a gyermek egész életére hatással van. A legjobb startot gyermekünk számára a hozzánk való biztonságos kötődésének biztosításával tudjuk megadni.

Hogy tudjuk elérni a biztonságos kötődést?

Ha megbízhatóan, szenzitíven, válaszkészen reagálunk gyermekünk jelzéseire, segítjük érzelmeinek kezelését, és megfelelő szeretetteljes határokat is húzunk.

Ilyen gondoskodás eredménye egy erős kötődés lesz a szülőkhöz, és egy olyan gyermek, aki vigasztalást a szüleinél keres stressz/szorongás idején. A biztonságosan kötődő gyermekek magabiztosabban fedezik majd fel a világot, és később önállóbbak is lesznek, mert az igazi önállóság a függő kapcsolatból virágzik ki. Ezek mellett pedig van egy mély biztonságérzetük, megtanulták, hogy az emberekben meg lehet bízni, és ez segíti őket a későbbiekben a pozitív kapcsolatok kialakításában. Nem utolsósorban pedig azt is megemlíteném, hogy hosszabb távon jobban is alszanak. Mindezt kutatásokkal bizonyították.

  • Optimális agyi fejlődés (Allan Aschore, 2001)
  • Nagyobb önállóság és függetlenség (Viddal et al., 2015)
  • Jobb kapcsolatok felnőttkorban (Zeifman, 2019)
  • Jobb szocializációs képesség és kevesebb 
  • viselkedésbeli probléma (Robin Balberine, 2013)
  • Kevesebb erőszak (James Prescott, 1975)
  • Hosszabb távon jobb alvás (Tu et al,. 2017)
  • Biztonságos kötődés és kevesebb alvásprobléma közötti kapcsolat idővel folyamatosan növekszik (Simard et al., 2017)

Na de hogy is bontakozik ki a kötődés a gyakorlatban?

Dr. Gordon Neufeld 6 egymást követő szintet különböztet meg, amik egymásra épülve jelennek meg az első 6 évben. Ezek megismerése segíthet nekünk gyermekünk jobb megértésében és támogatásában, azt észben tartva, hogy mindig gyermekünk jelzéseinek követése a legfontosabb.

1. Testközelség és érzékszervek 

2. Hasonlóság érzése, utánzás

3. Összetartozás, lojalitás

4. Fontosság érzése

5. Érzelmi közelség

6. Lelki közelség

“Minden egymást követő fázissal összetettebbé és mélyebbé válik a gyermek másokhoz való kötődési képessége. Minden fázisban még egy újabb formában nyilvánul meg a kapcsolódási igényük. Minél több módon tud kapcsolódni a gyermek és szorosabban érezni a testi és lelki közelséget azokhoz, akikhez kötődik, annál inkább fejlődik az önállósága, alkalmazkodási képessége és társas lénnyé való válása. Bár a gyerekek kapcsolatteremtési képességgel születnek, kötődési ösztöneiket következetes és kiszámítható gondoskodással kell aktiválni.”

– Deborah Macnamara, Rest Play Grow –

0-1 év – Kötődés az érzékeken keresztül

A babák a szüleik közelében akarnak lenni. Az érzékszerveiken keresztül érzékelik a világot. Akkor érzik magukat biztonságban, ha érzik az illatunk, hallják a szívverésünk, a szemünkbe nézhetnek, érintkezhetnek a bőrünkkel stb. Úgy támogathatjuk őket a legjobban ebben az időszakban, ha a közelünkben aludhatnak (min. első 6 hónap egy szobában alvás lehetőleg kartávolságon belül alapból a legbiztonságosabb is), hordozzuk őket, ringatjuk, babusgatjuk, éneklünk nekik, szemünkkel, hangunkkal és gesztikulációnkkal is mutatjuk, hogy biztonságban vannak. 

1-2 év Kötődés a hasonlóság révén

Észrevetted, hogy 1-2 éves gyermeked mennyire utánoz téged? Ez azért van, mert az első év után a gyermekek már a hasonlóságok, a téged való utánzáson keresztül is elkezdenek kötődni. Az az érzés számára, hogy “ugyanolyan, mint te”, egy eszköz, hogy közel tartson magához, és hogy a te identitásodon keresztül kialakítsa az övét. Fókuszálj te is erre, erősítsd tovább a kettőtök közötti hasonlóságokat, ami által a kötődési igényét is jobban kielégítheted. Engedd, hogy részt vegyen minél többet a teendőidben, beszélgess vele a te gyerekkorodról, kiemelve miben hasonlított rád akkor, és persze most is.

2-3 év Kötődés az összetartozás és lojalitás által

A harmadik évben az összetartozás érzése válik nagyon fontossá számukra. A mi célunk, hogy a család fontos, nélkülözhetetlen tagjának érezhessék magukat. Ebben a korban nagyon birtoklóvá is szoktak válni tárggyal és személlyel szemben is. Ez nem meglepő, tekintve, hogy mi a kötődési igényük. Az egyik szülő erőteljes preferálása is újra megjelenhet, mint ahogy kisebb korban is folyamatosan érezni lehetett a legtöbb család egyes időszakaiban. Gondold át, hogy tudnád erősíteni a családhoz való tartozásának érzését. Pl. egy kedves rituálé vagy családi elköszönés is jó ötlet lehet. 

3-4 év Kötődés a fontosság érzése révén

Ebben a periódusban még lényegesebb, hogy érezzék, ők a legfontosabbak számunkra, és hogy mennyire különlegesek. Ebben a korban általában nagyobb függetlenséghez jutnak, oviba mennek, így az együtt töltött időben még több pozitív megerősítésre, minőségi kapcsolódásra van szükségük. Fontos, hogy lássák, hogy szeretünk velük lenni, örömünk van bennük, és mindenképp figyeljünk arra, hogy újra és újra éreztessük fontosságuk. 

4-5 év Kötődés az érzelmi közelségen keresztül

Természetesen mindig fontos a szeretetünk kinyilvánítása, de ebben a korszakban mégis a legfontosabb, hogy mutassuk és mondjuk is ki. Azt akarjuk, hogy gyermekünk meg tudjon pihenni a feltétel nélküli szeretetünkben, tudja, hogy nem megdolgoznia kell érte. Jó, ha átgondoljuk gyermekünk szeretetnyelvét is, hogy minél inkább az ő szívéhez tudjunk szólni. Ekkor tájt ők is gyakran kifejezhetik a szeretetüket, főleg ha látják, hogy az érzések ezen kifejezése hogy zajlik a te modellezésedben.

5-6 év Kötődés a lelki közelségen keresztül

5 éves koruk környékén a kötődésetek egy új szintre lép azáltal, hogy megmutatod gyermekednek, hogy igazán ismered őt. Tudod mik a preferenciái, az apró dolgoktól a nagyobbakig. Fontos, hogy érezze, hogy “látva, hallva és ismerve” van. A kötődés ezen szakasza rendkívül fontos, mert itt fogja igazán kinyitni magát, mélyebben megosztani a lelkivilágát  veled, és itt gyakorolják a sebezhetőséget is.

Gyermekeink kötődési igénye minél jobban teljesül a figyelmünkön, válaszkész, szeretetteljes gondoskodásunkon, és a bennük lelt örömünk kimutatásán keresztül, annál inkább el tudnak lazulni, kiegyensúlyozott és magabiztos felnőtté tudnak válni. És persze sose felejtsük el a biztonságos kötődés, a minőségi kapcsolódások alvásra gyakorolt hihetetlen fontos és pozitív hatását sem.

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg vele:

Töltsd le ingyen

9 lépés a jobb alvásért - ebook

Palma Coffee Table Scene Creator 3

A szerző:

1 (15 of 22) mod2
hsc badge mod
sleeposium badge mod

Hajdu Krisztina vagyok, alvásszakértő, babaalvás edukátor, alvástanácsadó, szoptatási segítő, certified Holistic Sleep Coach. Segítek a hozzád hasonló tudatos anyukáknak tisztán látni, hogyan tudják a mindennapjaikat és a babájuk alvását finomhangolni szeretettel, nyitottsággal, biztonsággal.

Olvass tovább

Nincs több ehhez hasonló cikk

Várólista feliratkozás